„La nivel mondial investițiile în energia solară au fost mult mai mari decât investițiile în centralele pe cărbune, gaze naturale și centralele nucleare combinate”, a declarat Nils Stieglitz, președintele Școlii de Finanțe și Management din Frankfurt. „Deși faptul că sursele de energie regenerabile sunt încă departe de a furniza majoritatea energiei electrice, acest tip de investiții ne arată direcția în care ne îndreptăm.”
În anul 2017, energia solară a dominat investițiile globale în noile tehnologii de generare a energiei ca niciodată până acum. La nivel mondial a fost instalat un record 98 GW de capacitate solară, mult mai mult decât creșterea netă a oricărei alte tehnologii – combustibili fosili sau nuclear.
Energia solară a atras, de asemenea, investiții considerabile, de circa 160,8 miliarde dolari, în creștere cu 18%, față de orice altă tehnologie. Acest tip de energie a reprezentat 57% din totalul investițiilor de anul trecut pentru categoria energiilor regenerabile – 279.8 miliarde dolari (cu excepția hidrocentralelor mari) ridicându-se cu mult peste investițiile noi în capacitățile de producție a energiei din cărbune și gaze naturale – 103 miliarde dolari.
Un puternic impact al creșterii capacității solare de anul trecut a fost adus de China, unde un boom fără precedent a condus la instalarea unui număr de aproximativ 53 GW – mai mult de jumătate din totalul global – și investirea a 86,5 miliarde dolari, în creștere cu 58%. Mai mult decât atât, anul trecut a fost al optulea an la rând, în care investițiile globale în surse regenerabile au depășit 200 de miliarde de dolari – iar din anul 2004 până în prezent au fost investite 2,9 trilioane de dolari în surse de energie verde.
„Creșterea masivă a investițiilor în energia solară arată modul în care se schimbă harta energetică globală și, mai important, ce avantaje economice aduce o astfel de schimbare „, a declarat Erik Solheim, șeful UN Environment. „Investițiile în energii regenerabile aduc mai multe persoane în economie, oferă mai multe locuri de muncă, locuri de muncă de calitate și mai bine plătite. Energia curată aduce cu sine mai puțină poluare, ceea ce înseamnă o dezvoltare mai sănătoasă și mai fericită.”
În ansamblu, China este de departe cea mai mare țară investitoare din lume în domeniul surselor regenerabile, la un record de 126,6 miliarde de dolari, în creștere cu 31% în 2016. Creșteri semnificative ale investițiilor au existat și în țări precum Australia ( 147% – ajungând la 8,5 miliarde dolari investiți), Mexic (cu 810% – ajungând la 6 miliarde dolari investiți), iar în Suedia (cu 127% – ajungând la 3,7 miliarde de dolari investiți).
Nivelul actual de energie electrică produsă din sursele regenerabile evită degajarea a aproximativ 1,8 gigatone de emisii de dioxid de carbon – echivalentul emisiilor produse de întregul sistem de transport din S.U.A.
Sursa: Solar Daily