Care sunt cele mai eficiente tipuri de panouri fotovoltaice?

V-ați întrebat vreodată care sunt diferențele principale dintre tipurile de panouri fotovoltaice și mai ales, care sunt cele mai eficiente? 

În momentul de față există numeroase tipuri de panouri fotovoltaice, cele mai frecvente tipuri de panouri fiind:
– Monocristaline;
– Policristaline;
– Amorfe;

Panouri fotovoltaice monocristaline

Panourile fotovoltaice alcătuite din celule monocristaline, sau celule compuse dintr-un singur cristal, sunt fabricate din cel mai pur siliciu. Un cristal din acest tip de siliciu este prelucrat printr-un proces complex pentru a produce o tijă lungă. În continuare, tija este tăiată în plachete ce vor reprezenta celulele fotovoltaice.
Panourile fotovoltaice monocristaline sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a furniza cea mai mare eficiență în condiții standard de testare, comparativ cu celelalte două tipuri de panouri. Randamentul actual al panourilor fotovolaice monocristaline a ajuns la aproximativ 22-27%. Acestea pot fi foarte ușor recunoscute prin marginea rotunjită a celulelor fotovoltaice și culoarea închisă.

Panouri fotovoltaice policristaline

Panourile fotovoltaice alcătiuite din celule policristaline, denumite și celule compuse din mai multe cristale de siliciu, sunt cunoscute ca fiind mai puțin eficiente decât cele monocristaline. Acest lucru se datorează în principal modului în care celulele policristaline sunt produse, siliciul nefiind prelucrat ca o singură celulă, ci ca un bloc de cristale. În continuare, aceste blocuri sunt tăiate în plachete pentru a obține celulele fotovoltaice individuale.
Randamentul actual al panourilor fotovoltaice policristaline se ridică la aproximativ 15-22%. Aceste panouri sunt ușor de recunoscut prin tăietura pătratică a celulelor fotovoltaice și culoarea albastră.

Panouri fotovoltaice amorfe

Panourile fotovoltaice amorfe sunt realizate prin acoperirea unui substrat de sticlă, plastic sau metal cu unul sau mai multe straturi subțiri de material fotovoltaic. În general, aceste panouri sunt subțiri și cu o greutate redusă.
Randamentul panourilor fotovoltaice amorfe poate ajunge la 15-22%, însă este bine cunoscut faptul că acestea se degradează mult mai repede în timp, comparativ cu cele monocristaline sau policristaline.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.