Află ce îți poate oferi acoperișul tău !
Calculează-ți necesarul de energie fotovoltaică!
Calculează-ți potențialul acoperișului!
Ce este energia solară? Haideți să aflăm!
De unde provine ?
Poate nu multă lume știe, dar soarele oferă planetei noastre o putere de 10 000 de ori mai mare decât cea pe care o consumă momentan întreaga populație. Asta face să ne întrebăm: "Este posibil ca într-o zi întreaga planetă să se bazeze doar pe energie solară ?"
Ei bine, pentru a putea răspunde la această întrebare trebuie mai întâi să înțelegem cum funcționează panourile fotovoltaice din ziua de astăzi. Tehnologia din spatele panourilor fotovoltaice este una complexă ce implică cunoașterea fenomenelor cuantice, însă este suficient să ne rezumăm la cauză și efect pentru a-i înțelege principiile de bază. În primul rând, trebuie menționat faptul că toate panourile fotovoltaice actuale sunt construite din Siliciu (Si), a doua cea mai abundentă resursă naturală de pe Terra, ceea ce face posibilă producerea lor în masă și implicit, la un preț foarte mic. În al doilea rând, cercetările în domeniu fac această tehnologie tot mai eficientă, atingând astăzi un maxim de 44% pentru modelele experimentale și de peste 20% pentru modelele comerciale. Aceste lucruri dovedesc încă o dată potențialul tehnologiei cât și rentabilitatea acesteia.
Cum funcționează ?
Așa cum am amintit anterior procesul de transformare a energiei solare în energie electrică este unul complex, însă uitându-ne doar la efectul pe care celulele fotovoltaice îl produc și la cauza apariției acestuia, putem observa că energia electrică produsă de o celulă este proporțională cu cantitatea de radiație pe care soarele o emite către aceasta. De asemenea, cantitatea de energie produsă depinde și de suprafața celulei, cu cât aceasta este mai mare cu atât energia absorbită de la soare este mai mare.
Mai în detaliu, celulele fotovoltaice sunt formate dintr-un material semiconductor (Si) divizat în două părți numite joncțiuni: joncțiunea N ce conține un surplus de sarcină negativă (electroni) și joncțiunea P ce conține un surplus de sarcină pozitivă (goluri). În momentul în care radiațiile solare ating suprafața celulei, electronii liberi din joncțiunea N sunt puși în mișcare, ajungând în joncțiunea P. Prin urmare, surplusul de electroni creat in joncțiunea P va putea ajunge înapoi în jocțiunea N doar prin intermediul unui circuit exterior. Această mișcare a electronilor, reprezintă de fapt curentul electric utilizabil, produs de celula fotovoltaică.
Deși în esență procesul de transformare a energiei solare în energie electrică este destul de complex, modul de utilizare al panourilor solare rămâne în continuare simplu. În plus, datorită faptului că procesul nu implică părți în mișcare sau alte componente mecanice, durata de viață a panourilor este foarte mare, iar mentenanța lor este scăzută.
Potențialul energetic solar în România
Dacă ne gândim la poziționarea geografică a României și la relieful acesteia, cel mai probabil am avea tendința să spunem că este o țară cu un climat răcoros, ierni lungi și multe zone muntoase unde radiația solară nu poate atinge valori foarte ridicate. Cu toate acestea, distribuţia geografică a potenţialului energetic solar din România relevă faptul că peste 50% din teritoriu oferă un flux anual de radiaţie solară medie ce variază între 1000 – 1500 kwh/mp.
Fără prea mult efort ne putem da seama că litoralul Mării Negre, precum și regiunea de sud-est a României sunt cele mai bune locuri pentru a amplasa panouri fotovoltaice, fluxul energetic solar anual depășind 1400 kwh/mp. Totuși, acest lucru nu înseamnă că în celelalte zone ale țării nu putem întâlni valori ridicate ale radiației solare, fluxul energetic mediu având valori între 1250 – 1350 kwh/mp.
În continuare, dacă luăm în considerare condițiile climatice locale și influența acestora, putem să intuim că radiația solară atinge valori maxime în luna iunie, respectiv 1.49 kwh/mp/zi și valori minime în luna februarie, 0.34 kwh/mp/zi.
La o simplă analiză a acestor informații, putem trage concluzia că România dispune de un potenţial energetic solar valoros, cantitatea medie de energie solară primită în plan orizontal fiind estimată la circa 1100 kwh/mp/an.